MiniMax Mielipide joka asiaan - ei välttämättä asiaa joka mielipiteeseen

Verotus ja luokkataisteluretoriikka

  • Hanna Arvela: Pieni veronkierto-opas
    Hanna Arvela: Pieni veronkierto-opas

Törmäsin Hanna Arvelan tekemään julkaisuun Pieni veronkierto-opas. Hauska pikku kirjainen on kuvitettu tekijän sajakuvapiirroksin ja se on pullollaan viihdyttävää paatosta. Jokin sisällössä jäi kuitenkin vaivaamaan mieltäni, joten päätin tehdä pienen laskelman miten voisin hyödyntää oppaan neuvoja.

Perustan siis osakeyhtiön ja siirrän sille oppaan neuvojen mukaisesti autoni, jonka kirjanpitoarvoksi tulee 25000 €. Oletan tässä, että firman toimintakustannukset ovat 0 €. Opas neuvoo, että voin jakaa osinkona 8% yhtiön nettovarallisuudesta. Siispä osinkosummaksi määräytyy 2000 €. Tulosta pitäisi siis saada aikaiseksi 2500 €, jotta saan yhteisöveron maksettua. Osingosta 75% nostan siis nyt verottomana, ja maksan 25% osalta pääomatulon veron 150 €. Näin pitkälle kaikki hyvin, mutta haluan tehdä kaikki laillisesti ja selvitän mitä oppaassa ei kerrota.

Koska auto on nyt yhtiön ja käytän sitä yksityisajoon, täytyy siitä maksaa käyttödun arvosta veroa. Käyttöetu on 500 € per kuukausi, josta lisäveroprosentillani maksettavaa tulee vuodessa 3100 €. Onneksi on tuo firma, niin voin kattaa tuon kustannuksen ”nostamalla palkkaa” saman verran nettona. Tuon palkkasumman vuoksi firma joutuu tilittämään verottajalle vielä 3400 €. Nyt alkaa mieleen hiipiä, että Pieni veronkierto-opas olikin tarkoitettu ovelaksi kostoksi kapitalistiriistäjälle.

Jatkan kuitenkin laskemista. Minkä verran minun täytyy saada kerrytettyä firmalle laskutusta, että pääsen kiertämään veroja tämän oivallisen mallin mukaisesti? Lasketaan siis katettavat summat yhteen osinko + yhteisövero + ”palkka” (nostan siis 0 € ja ajan sillä samalla autolla, joka oli aiemmin omani) = 9000 €. Hups, tuohan laukaisee arvonlisävelvollisuuden, joten summaksi tuleekin 11200 €. Käteeni saan 1850 €.

On siinä verosuunnittelua kerrakseen. En viitsi edes laskea kuinka ruma laskelmasta tulisi jos huomioisin vielä palkan sivukulut. Mitä tänään opin, älä ota veroneuvoja ihmiseltä joka käyttää luokkataisteluretoriikkaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Entä jos en olisikaan lukenut Pientä veronkierto-opasta ja nostanut tuon 9000 € palkkana? Kädessä olisi 4300 €!!

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Myös tavallinen palkansaaja voi päästä tuloista riippumatta lähes verottomaksi. Riittää, että perustaa yrityksen minne tahansa EU-alueelle, ja sopii työnantajansa kanssa kokonaispalkan maksusta esimerkiksi access financials -tyyppisen yrityksen kautta.
Käytännössä maksat itsellesi palkkaa esimerkiksi 1000 euroa/kk, josta joudut maksamaan verot, sotu ja eläkemaksut. Lopun rahan voit sijoittaa eräiden EU-maiden kuten Kyproksen eläketilille. Tämä eläketili on käytännössä käyttötili, jota voit käyttää vapaasti, kunhan et tyhjennä sitä viimeiseen senttiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kiitos Lauri-Pekka kommentistasi, varmasti on näin. Eihän tuon pakinani tarkoitus olekaan osoittaa etteikö veroja pystyisi kiertämään. Kyllähän tuossa lähinnä ivailen sille paatokselle ja paheksunnalle jota tuo mainitsemani opas huokuu, antaessaan ymmärtää että firman kautta laskuttaminen automaattisesti vähentää arvoketjussa tilitettyjen verojen määrää. Varsinkin neuvo auton, ja muunkin omaisuuden jonka käyttöä pidetään verotettavana etuutena, siirtämisestä yhtiöön huvitti kovasti.

Toimituksen poiminnat