Meille on kerrottu, että Alko…

… palvelee asiantuntevasti ja ystävällisesti.

… ylläpitää tarpeita hyvin vastaavaa, kattavaa myymäläverkkoa.

… saa kokonsa vuoksi erittäin hyvät ostoehdot.

… on tehokas toimija.

… tarjoaa kattavan ja monipuolisen valikoiman.

… on kansan keskuudessa pidetty ja arvostettu tuotemerkki.

 

Hämmästykseni on siksi suuri kun toimitusjohtaja Hille Korhonen kertoo, että monopolista luopuminen johtaisi käytännössä Alkon kuolemaan. Luulisi myös hyvän hallintotavan edellyttävän Alkon toimitusjohtajalta itsensä  jääväämisen alkoholin vähittäiskauppamonopoliiin liittyen, kun hänellä näyttäisi puheistaan päätellen olevan suuri henkilökohtainen intressi sen säilyttämiseksi. Ihmettelen myös miten moraali edes kestää vastustaa kilpailua, kun kilpailee tuoteryhmissä joita ei vähittäiskauppamonopoli koske.

Lista Alkon väitetyistä vahvuuksista kuulostaa kauppaketjun unelmatilanteelta. Kuitenkin yhtiössä oletetaan, että kaikenlaiset sekatavarakauppiaat ja pikkuamatöörit valloittaisivat nopeasti markkinat monopolia purettaessa. Aikooko Korhonen suosiolla luopua yhtiön ylivoimaisista kilpailueduista ja vain seurata kilpailijoiden toimia passiivisesti, vai eivätkö yhtiön vahvuudet kannakaan PR-puheista johtoryhmän tilannearvioon asti? Miten ihmeessä voi edes kuvitella monopoliaseman vaatimien toimintasääntöjen sitovan yhtiötä myös kilpailluissa tuoteryhmissä, tuskin Alkossa nytkään hinnoitellaan muovipussia tai korkkiruuvia samalla tavalla kuin viskiä. Voisi myös pohtia miksi Alkon säilyttäminen valtionyhtiöna olisi edes itsetarkoitus?

Ensin käytetään saatavuuden rajoittamista perusteluna monopolin säilyttämiselle ja kun se ei kestäkään raitista tarkastelua, kannetaan huolta ettei syrjäkylillä enää saisi ostaa tiukkaa viinaa. Naurattaisi, mutta epätoivoista rimpuilua seuratessa tulee kuitenkin surullinen olo. Kun Mato Valtonen ja kumppanit luovuttivat 1980 adressin keskioluen saamisesta R-kioskeihin, se tuntui utopialta. Alkon vähittäismyyntimonopolista luopuminen tuntuu nyt paljon todennäköisemmältä ja se toteutunee nopeammin kuin 14 vuodessa.

MaxStenbck
Helsinki

Ihmisen hyvyyteen ja vapauteen uskova tietotyöläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu