MiniMax Mielipide joka asiaan - ei välttämättä asiaa joka mielipiteeseen

Meille on kerrottu, että Alko...

  • Alko sijoittaa myymälät keskeisille liikepaikoille. Kuva: alko.fi
    Alko sijoittaa myymälät keskeisille liikepaikoille. Kuva: alko.fi

... palvelee asiantuntevasti ja ystävällisesti.

... ylläpitää tarpeita hyvin vastaavaa, kattavaa myymäläverkkoa.

... saa kokonsa vuoksi erittäin hyvät ostoehdot.

... on tehokas toimija.

... tarjoaa kattavan ja monipuolisen valikoiman.

... on kansan keskuudessa pidetty ja arvostettu tuotemerkki.

 

Hämmästykseni on siksi suuri kun toimitusjohtaja Hille Korhonen kertoo, että monopolista luopuminen johtaisi käytännössä Alkon kuolemaan. Luulisi myös hyvän hallintotavan edellyttävän Alkon toimitusjohtajalta itsensä  jääväämisen alkoholin vähittäiskauppamonopoliiin liittyen, kun hänellä näyttäisi puheistaan päätellen olevan suuri henkilökohtainen intressi sen säilyttämiseksi. Ihmettelen myös miten moraali edes kestää vastustaa kilpailua, kun kilpailee tuoteryhmissä joita ei vähittäiskauppamonopoli koske.

Lista Alkon väitetyistä vahvuuksista kuulostaa kauppaketjun unelmatilanteelta. Kuitenkin yhtiössä oletetaan, että kaikenlaiset sekatavarakauppiaat ja pikkuamatöörit valloittaisivat nopeasti markkinat monopolia purettaessa. Aikooko Korhonen suosiolla luopua yhtiön ylivoimaisista kilpailueduista ja vain seurata kilpailijoiden toimia passiivisesti, vai eivätkö yhtiön vahvuudet kannakaan PR-puheista johtoryhmän tilannearvioon asti? Miten ihmeessä voi edes kuvitella monopoliaseman vaatimien toimintasääntöjen sitovan yhtiötä myös kilpailluissa tuoteryhmissä, tuskin Alkossa nytkään hinnoitellaan muovipussia tai korkkiruuvia samalla tavalla kuin viskiä. Voisi myös pohtia miksi Alkon säilyttäminen valtionyhtiöna olisi edes itsetarkoitus?

Ensin käytetään saatavuuden rajoittamista perusteluna monopolin säilyttämiselle ja kun se ei kestäkään raitista tarkastelua, kannetaan huolta ettei syrjäkylillä enää saisi ostaa tiukkaa viinaa. Naurattaisi, mutta epätoivoista rimpuilua seuratessa tulee kuitenkin surullinen olo. Kun Mato Valtonen ja kumppanit luovuttivat 1980 adressin keskioluen saamisesta R-kioskeihin, se tuntui utopialta. Alkon vähittäismyyntimonopolista luopuminen tuntuu nyt paljon todennäköisemmältä ja se toteutunee nopeammin kuin 14 vuodessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Asiasta toiseen. Alko ilmoitti aloittavansa jo kuluvana vuotena verkkokaupan,jonka tuotteiden toimittajana toimii vanha kunnon posti. Voinkohan hakea tilaamani paketin mm. ÄRkioskilta vaikapa lauantaina klo. 21.30, tai sunnuntaina klo. 10.00. Olen känn... jo ennen kuin muut jne... Kummallinen maailma, eikä mitenkään tasa-arvoinen. Toisella on ehkä 100 kilsaa pitkäripaseen, määrätyissä ajoissa, ja toinen vaan käy ärrällä ;D

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Et voi hakea "ärrältä". Alkon nettiostokset haetaan lähimmästä Alkosta. Yrityksille voidaan toimittaa, yksityiset noutavat itse. Sorry.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän tuo ole ongelma. Jokainen voi ottaa Y-tunnuksen netin kautta nopeasti eikä se paljon maksakaan.

Pekka Iiskonmaki

Ei ALKO:lla mitään moraalista vastuuta ole. Monopoli ei voi olla moraalinen. Suomen viranomaiset ovat ampuneet kilpailijoita.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#2

Kaikkein kalleimmaksi monopoli ja viranomaistemme toiminta on tullut omille kansalaisillemme ja näin on jatkunut vailla vastuuta kymmeniä vuosia.

Vaan sehän on sitä kansallista itsemääräämisoikeutta josta olemme kuulemma saaneet itse päättää joten ollaanpa sen puolesta iloisia. Vai eikäkö?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niinhän ne sanoo, että sekä pidetty että arvostettu.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vaikka en viinamäen miehiä olekaan niin Alkon valikoimat ja hinnat ovat todellakin sellaisia että visiitti ei houkuttele.

Maailmalta löytyy paljonkin verkkokauppoja jotka pitävät valikoimissaan pientislaamojen erikoiseriä ja suomalainen on oman lainsädäntömme johdosta rajattu sellaisten herkkujen ulottumattomiin. Sama koskee tietysti alkoholin lisäksi muutamaa muutakin hyödykettä. Kyse on periaatteesta eikä alkoholista.
Nythän monopolin lakkauttamista vastustetaan uhkakuvilla pelkän pirkkaviinin säännöllä koosta ja ässästä. Mihin unohtui yksityinen alkoholiliike joka on varsin arkista muualla.

Se on opettavaista vertailla miten asiat on hoidettu muualla unionissa. Tarkoitetaanko siellä kansallisella itsemääräämisoikeudelle kansalaisoikeuksia yhtä paljon kuin meillä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Perustan viinikaupan/-baarin heti kun monopoli puretaan.

Pekka Iiskonmaki

#6
Jokainen valveutunut kansalainen tietää miksi Suomessa on ALKO. Sen tarkoitus on korostaa nomeklatuuran asemaa ja kyykyttää kansaa.

Toinen tärkeä asia on kääntää keskustelu ikävistä asioihin johonkin alkoholitiikkaan liittyvään skeidaan, jolla on vain ja ainoastaan tarkoitus pettää kansaa.

Suomen nomeklatuuralle on todella kipeä asia Viron läheisyys Helsingistä ja sen lähialueesta. Kyykyttäminen ei onnistu 100%.

Montako viranomaista on valjastettu valvomaan ALKO:n monopolia. Se on suurempi summa kuin alkoholin ns. haittavaikutukset.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Alkon logikka on nyt mielestäni pahasti hukassa. Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen kertoi, että jos viinien, oluiden ja lonkeroiden myynti sallittaisiin vähittäiskaupoissa niin Alko joutuisi sulkemaan 300 Alkon myymälää. Alkon myymälöitä jäisi vain suuriin taajamiin.

Monopolin puolustajalta käsittämätön selitys. Jos viinit ja muut miedot alkoholijuomat sallittaisiin vähittäiskaupoissa mietojen alkoholijuomien ostopaikkoja syntyisi kuluttajille heti vähintään 100 000 vähittäiskauppaan. Kattavasti koko Suomen alueella.

Kaikki Alkot voisi sulkea ja Alko voisi keskittyä väkevien juomien verkkokauppaan ja toimittaa kossut ja konjakit lähimpään tilaajan vähittäiskauppaan noudettavaksi. Se olisi asiakaspalvelua ja askel nykypäivään.

Alkon ehdotuksen mukaan asiakas menee moderniin tapaan Alkon verkkokauppaan tilaamaan viininsä tai väkevänsä. Asiakkaan täytyy suorittaa etukäteen maksu tuotteista verkkopankin kautta tai mennä maksamaan lasku pankkiin. Toimitusta täytyy odotella 3-5 vuorokautta, odotella ilmoitusta tuotteen saapumisesta, lähteä noutamaan tilausta sopivana ajankohtana ALKON MYYMÄLÄÄN tai postiin ( Posti säilyttää pakettaja noin kuukauden), todistaa henkilöllisyytensä, tarkistaa oikea sisältö, tehdä reklamaatio rikkinäisistä pulloista tai hävikistä ja hintaan on lisätty tietysti postimaksu. Postin hinnastosta: Särkyvä paketti toimitettuna Suomessa noutopisteeseen max 35 kg maksaa 40 €.

Jumalauta mikä liikeidea ! Armeijassa simputus on rangaistavaa, Alkossa se on liikeidea !

Viinit ja miedot alkoholijuomat heti vähittäiskauppoihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos ALKO:n pääjohtaja on niin huolissaan kansan kohtalosta väkevien viinojen saamisen vaikeutuessa, niin laitetaan nekin sitten ruokakauppojen hyllylle. Sillähän se asia on korjattu.

En olisi heti ALKO:a lakkauttamassa monopolin purkamisen jälkeen. ALKO:lla on paljon kokemusta juomien sisäänostossa ja se voisi hvyinkin säilyttää markkinaraon Suomessa esimerkiksi valtakunnan kattavana viinien erikoismyymäläketjuna, jos se siihen suuntaa haluaisi toimintaansa kehittää. Valtion omistusta voisi alentaa ja laittaa ALKO pörssiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Alko pitäisi myydä heti kun monopoli lakkaa. Ennen kuin Korhonen sulkee 300 liikettä siitä saa vielä hyvän kauppahinnan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juha Kuikka

ALKO on erityisliikeketju joka pitää monopolin turvin yllä 350 alkoholiliikettä. Alko ostaa kaikki tuotteensa alihankkijoilta, kansainvälisiltä tukkureilata ja alkoholijuomien maahantuojilta.

Alkon neljä strategiaa:

- tuottaa asiakkaalle huippukokemuksen kaikissa kanavissamme ja jokaisessa tilanteessa, jossa asiakas kohtaa meidät.

- olla Suomen paras työpaikka

- toimia alkoholihaittojen ehkäisijänä

- toimia ympäristöasioiden edistäminen

Kyllä on strategioiden tyhjänpäiväisyys huipussaan.

Toimituksen poiminnat